Dziczyzna to mięso, które było bardzo doceniane przed wiekami, jednak w latach powojennych spadło z piedestału na rzecz tańszej i łatwiej dostępnej wieprzowiny i drobiu. Na szczęście obecnie wraca do łask, a wszystko za sprawą większego dbania o nasze zdrowie i świadomości dotyczącej żywności. Do coraz większej grupy osób dociera, że wieprzowina czy drób powstałe w procesie masowej produkcji, która nie miała nic wspólnego z naturalną egzystencją zwierząt, nie mogą być dobre dla ludzkiego organizmu. Inaczej rzecz ma się w przypadku dziczyzny – mięsa, którego synonimem jest zdrowie i natura.
Walory smakowe i wartości odżywcze dziczyzny
Dziczyzna, czyli mięso z dzika, sarny czy jelenia, jeśli spożywane jest regularnie, przynosi naszemu organizmowi same korzyści. Dziczyzna nie posiada w sobie sztucznych hormonów, antybiotyków ani GMO. Jest mięsem chudym – chudszym od drobiu – o niskiej zawartości cholesterolu i kalorii. Ponad to dziczyzna obfituje w witaminy z grupy B, wapń, fosfor, magnez, łatwo przyswajalne żelazo, białka bogate w aminokwasy egzogenne. Jedzenie dziczyzny pozytywnie wpływa na nasz układ krwionośny, zwłaszcza jeśli chorujemy na anemię, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, przebywamy na diecie odchudzającej czy cierpimy na alergie pokarmowe. Dziczyzna to samo zdrowie, które możemy podać na talerzu na wiele możliwości. Dziczyzna to nie tylko pieczony dzik w całości czy udziec sarny. To także mięso smażone, wędzone, gotowane, pieczone, grillowane, podawane w formie dań głównych, zup i przystawek. Przepisów na potrawy z mięsa z dziczyzny jest tak wiele, że aż żal trzymać się utartych schematów! Zwłaszcza, że dziczyzna to nie tylko zdrowie, ale także niepowtarzalny smak i aromat. Dzikie zwierzęta pożywiają się grzybami, owocami leśnymi, bukwią, korzeniami, leśnymi ziołami. Każdy z tych przysmaków posiada swój charakterystyczny smak, który przenika do mięsa z dziczyzny, a następnie trafia na nasz talerz. Kto nigdy nie próbował kruchej delikatnej i aromatycznej dziczyzny, ten nie wie, czym jest prawdziwa kuchnia polska.
Chorizo z dzika, czyli kuchnia polsko-hiszpańska
Kuchnia polska, choć nasza tradycyjna i prawdziwie smaczna, to jednak nie koniec kulinarnego świata. Istnieją bowiem przysmaki innych państw, o które można dać się, nomen omen, pokroić. Jednym z takich dań jest hiszpańska kiełbasa chorizo. Chorizo to kiełbasa wieprzowa nafaszerowana dużą ilością czerwonej papryki. Jest ona znana w Hiszpanii od wieków i od wieków tak samo przyrządzana – to kiełbasa surowa, która przez osiem długich tygodni jest suszona w naturalny sposób. A gdyby tak połączyć polską tradycyjną dziczyznę z hiszpańskim tradycyjnym chorizo? Co z tego wyjdzie? Otóż wyjdzie z tego przepyszne, delikatne, a jednocześnie charakterystyczne chorizo z dzika! Polska wariacja na temat hiszpańskiej kiełbasy sprawi, że jeśli nigdy wcześniej nie próbowałeś dziczyzny, to teraz ją pokochasz. Chorizo z dzika można jeść na surowo lub przygotować z nią wyjątkowe potrawy – pizza z chorizo z dzika, makaron z mozzarellą, cebulą i chorizo, leczo z dodatkiem chorizo z dzika czy zwyczajna choć nadzwyczajna jajecznica z chorizo to tylko niektóre z potraw, jakimi możesz zachwycać się już dziś. Wystarczy tylko zakupić najlepsze chorizo z dzika od sprawdzonego producenta, który starannie dobiera najlepsze kawałki mięsa i tworzy z nich prawdziwe kulinarne dzieła sztuki.
Leśniczówka – wyroby tworzone z sercem
Leśniczówka to firma zajmująca się produkcją i sprzedażą wyjątkowych wyrobów z dziczyzny. Stworzona przez pasjonatów myślistwa, których misją jest przywrócenie dziczyźnie dawnej sławy. Leśniczówka to jednak nie tylko chorizo z dzika, ale także salami z dzika, kiełbasa myśliwska, delikatny pasztet z sarny, smalec z dzika, czy krakowska sucha z jelenia. Słowem – dla każdego coś dobrego. Jeśli tak jak my jesteś smakoszem wyrobów z dziczyzny lub wręcz przeciwnie – nigdy jeszcze nie próbowałeś niczego z mięsa z dzika, sarny czy jelenia, to zapraszamy do nas! Gwarantujemy dobry smak, przystępne ceny i rozkosz dla podniebienia po spróbowaniu wyrobów prosto z lasu.
Artykuł powstał przy współpracy z https://lesniczowka.net