Gulasz z indyka z warzywami świetnie sprawdzi się w kuchni zapracowanych osób. Można zrobić go nieco więcej, dzięki czemu wystarczy co najmniej na dwa dni. Wraz z pełnoziarnistą kaszą to zdrowy i syty posiłek.
Przepis na gulasz z indyka z warzywami
- Trudność przygotowania potrawy: łatwe
- Ilość porcji: 4-5
- Typ potrawy: obiad
Składniki:
- 800 g piersi z indyka
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 cukinia lub bakłażan
- 1 biała cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół szklanki żółtej lub zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, papryka (ostra, słodka i wędzona), suszone oregano
- olej słonecznikowy lub masło klarowane
Sposób przygotowania:
- Mięso z indyka oczyścić, umyć i pokroić w średnią kostkę.
- Na rozgrzane 3 łyżki tłuszczu na patelni przełożyć kawałki indyka. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez około 10 minut.
- Gotowe mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wrzucić pokrojoną w talarki cebulę i podsmażać aż do uzyskania złocistego koloru.
- Dodać pokrojoną w kostkę marchew oraz paski papryki. Całość smażyć przez 4 minuty.
- Do warzyw dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i znów całość podsmażać przez około 3 minuty.
- Gotowe warzywa przełożyć do garnka z indykiem.
- Doprawić: łyżeczka oregano, słodkiej, ostrej oraz wędzonej papryki.
- Całość zalać gorącym bulionem. Na koniec dodać fasolkę szparagową.
- Gotować przez 10 minut, a następnie dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz. Gotować aż do miękkości.
Gulasz z indyka z warzywami najlepiej podawać z kaszą, ryżem, ziemniakami. lub pieczywem. Smacznego!
Przepis na gulasz z indyka z pieczarkami
Gulasz nie jedno ma imię! Tym razem przepis na gulasz z indyka z pieczarkami. To sycące i świetnie rozgrzewające danie doskonale wkomponuje się w Twój jesienny oraz zimowy jadłospis.
- Trudność przygotowania potrawy: łatwe
- Ilość porcji: 6
- Typ potrawy: obiad
Składniki:
- kilogram piersi z indyka
- pół kg pieczarek
- 2 białe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany 18%
- 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 3 łyżki stołowe mąki pszennej lub pełnoziarnistej
- olej rzepakowy lub masło klarowane
- sól, pieprz oraz ulubione warzywa (papryka słodka, ostra lub wędzona, zioła prowansalskie)
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Jeśli mamy czas, odstawić zamarynowane mięso do lodówki na pół godziny.
- Kawałki indyka obtoczyć w mące i usmażyć, a następnie przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dusić pod przykrywką przez 20 minut.
- Pokrojoną w talarki cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na patelni i po zeszkleniu dodać do indyka.
- Pieczarki umyć i pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć na patelni i dodać do mięsa.
- Całość dusić pod przykryciem przez 10 minut. Na końcu dodać śmietanę.
Gulasz z indyka z pieczarkami należy podawać z ulubioną kaszą lub ziemniakami. Smacznego!
Wingsofquality.eu Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym. |