Przepis na gulasz z indyka z warzywami

Przepis na gulasz z indyka z warzywami

Polecane i promocje Polecne i promocje

Gulasz z indyka z warzywami świetnie sprawdzi się w kuchni zapracowanych osób. Można zrobić go nieco więcej, dzięki czemu wystarczy co najmniej na dwa dni. Wraz z pełnoziarnistą kaszą to zdrowy i syty posiłek.

Przepis na gulasz z indyka z warzywami

  • Trudność przygotowania potrawy: łatwe
  • Ilość porcji: 4-5
  • Typ potrawy: obiad

Składniki:

  • 800 g piersi z indyka
  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia lub bakłażan
  • 1 biała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół szklanki żółtej lub zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, papryka (ostra, słodka i wędzona), suszone oregano
  • olej słonecznikowy lub masło klarowane

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z indyka oczyścić, umyć i pokroić w średnią kostkę.
  2. Na rozgrzane 3 łyżki tłuszczu na patelni przełożyć kawałki indyka. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez około 10 minut.
  3. Gotowe mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wrzucić pokrojoną w talarki cebulę i podsmażać aż do uzyskania złocistego koloru.
  4. Dodać pokrojoną w kostkę marchew oraz paski papryki. Całość smażyć przez 4 minuty.
  5. Do warzyw dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i znów całość podsmażać przez około 3 minuty.
  6. Gotowe warzywa przełożyć do garnka z indykiem.
  7. Doprawić: łyżeczka oregano, słodkiej, ostrej oraz wędzonej papryki.
  8. Całość zalać gorącym bulionem. Na koniec dodać fasolkę szparagową.
  9. Gotować przez 10 minut, a następnie dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz. Gotować aż do miękkości.

Gulasz z indyka z warzywami najlepiej podawać z kaszą, ryżem, ziemniakami. lub pieczywem. Smacznego!

Przepis na gulasz z indyka z pieczarkami

Gulasz nie jedno ma imię! Tym razem przepis na gulasz z indyka z pieczarkami. To sycące i świetnie rozgrzewające danie doskonale wkomponuje się w Twój jesienny oraz zimowy jadłospis.

  • Trudność przygotowania potrawy: łatwe
  • Ilość porcji: 6
  • Typ potrawy: obiad

Składniki:

  • kilogram piersi z indyka
  • pół kg pieczarek
  • 2 białe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 łyżki stołowe mąki pszennej lub pełnoziarnistej
  • olej rzepakowy lub masło klarowane
  • sól, pieprz oraz ulubione warzywa (papryka słodka, ostra lub wędzona, zioła prowansalskie)

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. Jeśli mamy czas, odstawić zamarynowane mięso do lodówki na pół godziny.
  2. Kawałki indyka obtoczyć w mące i usmażyć, a następnie przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dusić pod przykrywką przez 20 minut.
  3. Pokrojoną w talarki cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na patelni i po zeszkleniu dodać do indyka.
  4. Pieczarki umyć i pokroić w dużą kostkę. Podsmażyć na patelni i dodać do mięsa.
  5. Całość dusić pod przykryciem przez 10 minut. Na końcu dodać śmietanę.

Gulasz z indyka z pieczarkami należy podawać z ulubioną kaszą lub ziemniakami. Smacznego!

Wingsofquality.eu
Przepisy kulinarne zostały dostarczone przez portal Wingsofquality.eu – źródło informacji o mięsie indyczym.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o